Luomumansikka ja luomuherne

Maatalousyhtymä Kärkäisen puutarha

Luomumansikat tuoreina luomupuutarhasta kotiin! Polka ja Sonata luomumansikkalajikkeet tulevat Ypäjältä, Kärkäisen luomupuutarhasta, joka on erikoistunut luonnonmukaiseen viljelyyn jo kolmessa sukupolvessa. Viljelyssä ei käytetä minkäänlaisia homeenestoaineita, joten luomumansikan kestävyys heikompaa. Siksi mansikat kerärään pelloilla odottaviin kylmiöihin, joista ne kuljetetaan viileässä asiakkaille. Mahdollisten tuholaisten torjuntaan käytetään juuri tähän tarkoitukseen kasvatettuja petopunkkeja. Vattukärsäkkäät puolestaan poistetaan mekaanisesti. Leppäkertut palautetaan takaisin luontoon. Luomumansikan taimet tehdään tilan omista rönsyistä, ja ne istutetaan syksyisin. Laatikoissa on luomusertifikaatti‎, josta selviää poimitun marjan tarkat tiedot.

Kärkaisenpuutarha.fi

Hernelajikkeina käytämme makeaa Avolaa sekä suuripalkoista Onwardia. Herneiden kylvö ja korjuu on jaksotettu huhtikuusta kesäkuuhun asti niin, että uutta satoa saadaan korjattua tasaisesti kesäkuusta jopa lokakuuhun saakka. Herneet ovat siis parhaimmillaan koko kesän! Tutustu marjatilaan tarkemmin:

www.karkaisenpuutarha.fi
www.facebook.com/karkaisenpuutarha

Vadelma, Karhunvadelma

Ruutiaisen puutarha

Ruutiaisen puutarha sijaitsee Kiteellä Itä-Suomessa ja on erikoistunut tuottamaan laatumarjaa erityisen pitkien satokausien ajan. Vadelmasta satoa saadaan heinäkuun alusta lokakuun alkupuolelle asti. Karhunvadelmaa on saatavilla elokuun alusta lokakuun puoliväliin saakka. Tavoite alusta lähtien on ollut huippulaadun tuottaminen ja olemme kehittäneet puutarhaamme alusta alkaen. Otamme joka vuosi käyttöön uusia viljelytekniikoita, uusia marja- ja hedelmälajeja sekä niiden lajikkeita.Tutustu marjatilaan tarkemmin:

www.ruutiaisenpuutarha.fi
www.facebook.com/Ruutiaisen-puutarha

Mustaherukka

Pikku-Raivan Marjatila

Ensimmäiset mustaherukka tulevat Nurmijärveltä Pikku-Raivan marjatilalta. Viljelyssä heillä on isomarjainen Ben Tron, joka erittäin hyvänmakuinen ja makutesteissä loistavasti menestynyt makea ja vähähappoinen mustaherukka. Pikku-Raivan puutarhassa viljellään mustaherukan lisäksi myös mansikoita, vadelmia, saskaatonmarjoja ja herneitä.

Seppälän Marjatila

Myöhäisempi mustaherukka sato tulee Itä-Suomessa Seppälän Marjatilalta, kun mustaherukat loppuvat Etelä-Suomesta, niin ne vasta alkavat kypsyä Itä-Suomessa. Seppälän Marjatila sijaitsee Pieksämäellä Jyväskylän ja Kuopion puolessa välissä.

Punaherukka

Bjursängin marjatila

Bjursängin marjatilalla on viljelty mansikkaa jo 1960-luvulta lähtien ja vuosien myötä valikoimaa on laajennettu myös muihin marjoihin. Tänä päivänä mansikan lisäksi tilalla viljellään mustaherukkaa, punaherukkaa, vadelmaa, karviaista, pensasmustikkaa, tyrniä ja hernettä sekä tuotetaan hunajaa.

Mustikka ja puolukka

Mustikat ja puolukat saamme mansikan viljelijöidemme kautta, joiden poimijat keräävät myös mustikoita ja puolukoita Forssan ja Salon läheisistä metsistä Kärkäisen Luomupuutarha järjestää poiminnan Forssan seudulla ja Rannikon Puutarha Salon seudulla. Mustikat ja puolukat poimitaan aina edellisenä päivänä, jonka jälkeen ne perataan illan tai yön aikana ja toimitetaan aamusta kotiin kuljetettavaksi.

Kärkaisenpuutarha.fi

www.rannikonpuutarha.fi
www.karkaisenpuutarha.fi

Tyrni

Tyrni tulee Vinkkilän Luomutuotteelta Vehmaalta, joka sijaitsee Turun seudulla.

Mistä kaikki sai heillä alkunsa:
90-luvun alussa Seija (ja Ilkka) kokeili useita eri kasveja mökkimme kasvimaalla. Meillä oli endiiviä, parsaa, mesimarjaa, tyrniä, aroniaa jne. Kun satoa alkoi tulla, uteliaina kokeilimme miten näitä tuotteita voisi käyttää. Kyselimme raumalaisilta (varsinainen asuntomme oli Raumalla) miten tyrnimarjaa pitäisi käyttää. Meille neuvottiin puristamaan se mehuksi jääpalapusseihin ja pakastamaan. Talvella sitten sitä tuli nauttia päivittäin ja flunssa pysyisi loitolla. Raumalaiset kertoivat, että yhdessä tyrnimarjassa on saman verran C-vitamiinia kuin kokonaisessa appelsiinissa. Me teimme näin ja seuraavan talven aikana kumpikaan ei saanut flunssaa. Eikä enää koskaan sen jälkeenkään. Tyrni näytti olevan aivan vertaansa vailla oleva terveyspommi. Istutimme sitten vähän lisää eri lajisia tyrnipensaita. Vuonna 2014 Vinkkilän Luomutuote ja maatila sai uudet omistajat eläköitymisen vuoksi. Pyrimme tarjoamaan terveydestään huolehtiville kuluttajille jatkossakin supermarjoja vailla vertaa, aina yhtä tinkimättömän laadukkaasti kuin edeltäjämme. Tällä hetkellä pientilalla viljelyala n. kaksi hehtaaria, joka pääosin on tyrnin viljelyyn keskittynyt. Lämmin kiitos että olet tarinassa kanssamme jatkossakin.
Terveisin viljelijä Marek Peltomaa

www.vinkkilanluomutuote.fi
www.facebook.com/vinkkilanluomutuote

Lakka

Iso poimia ryhmittymä Pohjois-Suomesta kerää, pakkaa ja toimittaa lakan meille 1 kg rasioissa. Etiketistä on nähtävissä poimintaan ja pakkaamiseen liityvät tiedot.

Kanttarelli, suppilovahvero ja haaparousku

Kanttarellit, suppilovahverot ja haaparouskut saamme mansikan viljelijöidemme kautta, joiden poimijat keräävät myös sieniä Forssan ja Salon läheisistä metsistä. Kärkäisen Luomupuutarha järjestää poiminnan Forssan seudulla ja Rannikon Puutarha Salon seudulla. Sienet poimitaan aina edellisenä päivänä, jonka jälkeen ne perataan illan tai yön aikana ja toimitetaan aamusta kotiin kuljetettavaksi.

Kärkaisenpuutarha.fi

www.rannikonpuutarha.fi
www.karkaisenpuutarha.fi