Marjasmoothie

  • 1 dl mustaherukoita
  • 1 banaani
  • 2 aprikoosia
  • 1 dl kauramaitoa tai muuta kasvimaitoa

Kuori banaani ja poista aprikooseista kivet. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta kuohkeaksi. Koristele vaikkapa syötävillä kukkasilla.

Mustikkapiirakka

  • 100 g voita
  • 1 dl fariinisokeria
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl kanelia
  • 2-3 dl mustikoita

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää vaahdon joukkoon yksitellen kananmunat samalla vaahdottaen. Lisää siivilän läpi kuivat aineet ja nostele sekaisin. Kaada taikina piirakkavuokaan ja ripottele viimeiseksi mustikat päälle. Paista piirakkaa 175 asteessa 40-45 minuuttia.

Mansikkahillo

  • 1 kg mansikoita
  • 1 kg hillosokeria
  • 1 dl vettä
  • 1 vaniljatanko

Halkaise vaniljatanko ja laita se kattilaan mansikoiden, veden ja sokerin kera. Keitä hilloa 5 minuuttia ja nosta sitten jäähtymään. Jos haluat säilöä hillon pidemmäksi aikaa, purkita hillo vielä kuumana.

Vadelmasorbetti

  • 0,5 kg vadelmia
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl vettä
  • 4 rkl glukoosisiirappia

Laita kattilaan sokeri, glukoosisiirappi ja vesi ja keitä niitä puoleen. Laita jäiset marja tehosekoittimeen kuuman siirapin kera ja sekoita sileäksi. Laita sorbettimassa sitten pyörimään jäätelökoneeseen. Nosta sorbetti hetkeksi pakastimeen ennen tarjoilua. Jos pidät kuohkeammasta sorbetista, siivilöi porattu vadelmaseos ja lisää lopussa joukkoon yksi vaahdotettu valkuainen.

Mustaherukka-rosmariinihillo

  • 0,5 kg mustaherukoita
  • 2 rosmariinin oksaa
  • 2 dl hillosokeria
  • 4 cl giniä
  • ripaus suolaa

Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä noin viisi minuuttia. Anna hillon jäähtyä ja nosta sitten rosmariinin keskioksa pois. Tarjoa hilloa esimerkiksi juustojen ja leikkeleiden seurana.

Juustokakku

  • 100 g keksejä
  • 50 g voita
  • 200 g tuoreuustoa
  • 1 dl hunajaa
  • 2 dl kermaa
  • 2 liivatelehteä
  • 1 sitruunan mehu

3 dl marjoja koristeluun ja hiukan hunajaa

Murskaa keksit ja sekoita keksimurun joukkoon voi. Painele keksimuru-voiseos irtopohjaiseen leivinpaperilla vuorattuun vuokaan.

Vaahdota kerma ja nosta sivuun. Liota liivatteita hetki vedessä ja sulata ne sitten sitruunan mehun kera kattilassa.

Sekoita tuorejuustoon hunaja ja sulanut liivate. Nostele lopuksi joukkoon vielä kermavaahto. Kaada vaahtomainen seos vuokaan, peitä ja anna jähmettyä jääkaapissa muutama tunti, jotta liivate ehtii vaikuttaa. Laita päälle koristeeksi marjoja, hunajaa ja syötäviä kukkia.

Marjalikööri

  • 0,5 kg marjoja (mustikka, vadelma, mustaherukka tai vaikka yhdistelmä)
  • 0,5 kg sokeria
  • 0,75 kg vodkaa
  • 1 kanelitanko tai muita mausteita

Sekoita marjat ja sokeri keskenään ja jätä mehustumaan päiväksi huoneenlämpöön. Laita pulloon vodka ja marjat niin, että marjat uppoavat kokonaan vodkaan. Nosta pullo kylmään 10 päiväksi. Siivilöi seos sitten tiheän siivilän tai kankaan läpi puhtaaseen pulloon.

Karhunvatukkagalette

  • 100 g voita
  • 2-3 rkl kermaviiliä
  • 3-4 dl ruisjauhoja
  • ripaus suolaa
  • 200 g karhunvadelmia
  • 100 g tummaa sokeria

Nypi voi jauhojen ja suolan kanssa ja lisää kermaviiliä sen verran, että taikina on yhtenäistä. Nosta taikina pakastimeen hetkeksi.

Laita kattilaan puolet karhunvadelmista ja sokeria ja keitä puoleen. Ota taikina pakastimesta, kaulitse pyöreäksi levyksi ja siirrä se leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Laita taikinalevyn keskelle hilloke ja lisää päälle loput karhunvadelmat. Käännä sitten taikinan reunat keskustaa kohti. Paista galettea uunissa 180 asteessa 35-40 minuuttia.

Kirpeä marjakrumble

  • 2 dl mustaherukoita
  • 2 dl karviaisia
  • 2 dl karpaloita
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl tummaa sokeria
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 100 g voita
  • ripaus kanelia ja suolaa

Nypi voi sekaisin vehnäjauhojen kanssa ja lisää sitten joukkoon sokeri, kaurahiutaleet sekä ripaaus suolaa ja kanelia. Sekoita vielä, jotta seos on murumaista.

Laita marjat uunivuoan pohjalle ja levitä päälle muruseosta. Paista marjakrumblea uunissa 150 asteessa 50-60 minuuttia.

Mustaherukkaparfee

  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl sokeria
  • 2 dl mustaherukoita
  • 2 dl sokeria
  • 3 rkl glukoosisiirappia

Laita kattilaan mustaherukat, glukoosisiirappi ja sokeri ja anna kiehua puoleen. Anna seoksen sitten jäähtyä.

Vaahdota kerma. Vaahdota myös toisessa astiassa kananmunat sokerin kera. Nostele kevyesti kermavaahto, kananmuna-sokerivaahto ja mustaherukkaseos sekaisin, kaada massa vuokaan ja pakasta. Voit tarjoilla leikattuina paloina tai vaikka tehdä jäätelökauhalla palloja kuten kuvassa. Koristele marjoilla.

Karviaisleivos

  • 1 pkt pakastevoitaikinaa
  • 2 dl karviaisia
  • 1 dl kermaa
  • 2 keltuaista
  • 2 rkl hunajaa

Kaulitse voitaikina levyksi ja painele se pieniin uunivuokiin (määrästä riittää neljään pieneen vuokaan) ja leikkaa reunoista ylimääräinen pois. Lisää sitten vuokiin karviaiset.

Yhdistä kerma, hunaja ja keltuaiset ja kaada karviaisen päälle vuokaan niin, että vuuat jäävät 2/3 tyhjiksi. Laita leivokset uuniin ja paista 160 asteessa 30 minuuttia. Nosta sitten lämpötila 200 asteeseen ja paista kunnes pinnassa on kaunis väri.

Ota varoen leivokset vuuista, lisää päälle karviaisia ja siivilöi pinnalle tomusokeria.