Luomumansikka ja luomuherne

Kepilä 10 luomutila Heinolasta

Luomumansikat tuoreina luomupuutarhasta kotiin!
Uusi luomumansikkakumppanimme on Kepilä 10 luomutila Heinolasta, josta löytyvät Suomen isoimmat luomutunneliviljelmät. Tunneliviljelyn edut ovat, että ne aikaistavat satokautta, pidentävät sitä ja myös marjojen laatu paranee. Heidän ensimmäiset 24 tunnelia asennettiin vuonna 2018, joita on tarkoituksena lisätä vähitellen ensimmäisten kokemusten myötä. Kepilä 10 luomutilalta saat myös herkulliset luomuherneemme. Luomumansikat kerätään pelloilla odottaviin kylmiöihin, joista ne kuljetetaan loppuasiakkalle katkeamattomassa kylmäketjussa. Mansikkalajikkeet: Polka, Bounty ja Lumotar. Toimitetaan 18.06 – 06.07 välillä. Satokautta jatketaan mahdollisuuksien mukaan.

Kärkaisenpuutarha.fi

Hernelajikkeina käytämme makeaa Avolaa sekä suuripalkoista Onwardia. Herneiden kylvö ja korjuu on jaksotettu huhtikuusta kesäkuuhun asti niin, että uutta satoa saadaan korjattua tasaisesti kesäkuusta jopa lokakuuhun saakka. Herneet ovat siis parhaimmillaan koko kesän! Tutustu marjatilaan tarkemmin:

https://kepila10.fi

Lähtelän luomutila

Uusi luomumansikka kumppanimme on Lähtelän luomutila Tohmajärveltä, missä on erikoistuttu luomuviljelyyn. Pohjoisen sijainnin vuoksi heillä mansikan pääsato kypsyy pariviikkoa Etelä-Suomea myöhemmin, kun etelästä alkaa pääsato loppua, niin heillä se on vasta alkamassa. Näin pystymme tarjoamaan entistä paremman luomumansikan saatavuuden kesäkauden aikana.

Pakaste Luomuvadelma ja luomumustaherukka

Kivelän

Esittely teksti

Vadelma, Karhunvadelma

Ruutiaisen puutarha

Ruutiaisen puutarha sijaitsee Kiteellä Itä-Suomessa ja on erikoistunut tuottamaan laatumarjaa erityisen pitkien satokausien ajan. Vadelmasta satoa saadaan heinäkuun lopusta lokakuun alkupuolelle asti. Karhunvadelmaa on saatavilla elokuun alusta lokakuun puoliväliin saakka. Ruutiaisen puutarhassa on alusta asti ollut tavoite huippulaadun tuottaminen ja olemme kehittää puutarhaa mahdollisemman paljon. Heillä myös on pyritty joka vuosi ottaa käyttöön uusia viljelytekniikoita, sekä viljellä uusia marja- ja hedelmälajikkeita.

www.ruutiaisenpuutarha.fi
www.facebook.com/Ruutiaisen-puutarha

Mustaherukka

Peltolan Rennyn Marjatila

Ensimmäiset käsinpoimitut mustaherukkat tulevat etelästä Peltolan Rennyn tilalta. Myöhäisempi mustaherukka sato tulee Itä-Suomessa Seppälän Marjatilalta, kun mustaherukat loppuvat Etelä-Suomesta niin ne vasta alkavat kypsyä Itä-Suomessa. Seppälän Marjatila sijaitsee Pieksämäellä Jyväskylän ja Kuopion puolessa välissä.

Tutustu mustaherukkatilaan

Seppälän Marjatila

Myöhäisempi mustaherukka sato tulee Itä-Suomessa Seppälän Marjatilalta, kun mustaherukat loppuvat Etelä-Suomesta, niin ne vasta alkavat kypsyä Itä-Suomessa. Seppälän Marjatila sijaitsee Pieksämäellä Jyväskylän ja Kuopion puolessa välissä.

Punaherukka

Lähiseudun viljelijät

Punaherukkamme ovat aina käsinpoimittuja ja saamme niitä useamman eri viljelijän kautta. Hankimme niitä eri paikoista sen mukaan missä ne ovat parhaimmillaan.

Mustikka ja puolukka

Mustikat ja puolukat saamme mansikan viljelijöidemme kautta, joiden poimijat keräävät myös mustikoita ja puolukoita Forssan ja Salon läheisistä metsistä. Kärkäisen Luomupuutarha järjestää poiminnan Forssan seudulla ja Rannikon Puutarha Salon seudulla. Mustikat ja puolukat poimitaan aina edellisenä päivänä, jonka jälkeen ne perataan illan tai yön aikana ja toimitetaan aamusta kotiin kuljetettavaksi.

Kärkaisenpuutarha.fi

www.rannikonpuutarha.fi
www.karkaisenpuutarha.fi

Tyrni

Tyrni tulee Vinkkilän Luomutuotteelta Vehmaalta, joka sijaitsee Turun seudulla.

Mistä kaikki sai heillä alkunsa:
90-luvun alussa Seija (ja Ilkka) kokeili useita eri kasveja mökkimme kasvimaalla. Meillä oli endiiviä, parsaa, mesimarjaa, tyrniä, aroniaa jne. Kun satoa alkoi tulla, uteliaina kokeilimme miten näitä tuotteita voisi käyttää. Kyselimme raumalaisilta (varsinainen asuntomme oli Raumalla) miten tyrnimarjaa pitäisi käyttää. Meille neuvottiin puristamaan se mehuksi jääpalapusseihin ja pakastamaan. Talvella sitten sitä tuli nauttia päivittäin ja flunssa pysyisi loitolla. Raumalaiset kertoivat, että yhdessä tyrnimarjassa on saman verran C-vitamiinia kuin kokonaisessa appelsiinissa. Me teimme näin ja seuraavan talven aikana kumpikaan ei saanut flunssaa. Eikä enää koskaan sen jälkeenkään. Tyrni näytti olevan aivan vertaansa vailla oleva terveyspommi. Istutimme sitten vähän lisää eri lajisia tyrnipensaita. Vuonna 2014 Vinkkilän Luomutuote ja maatila sai uudet omistajat eläköitymisen vuoksi. Pyrimme tarjoamaan terveydestään huolehtiville kuluttajille jatkossakin supermarjoja vailla vertaa, aina yhtä tinkimättömän laadukkaasti kuin edeltäjämme. Tällä hetkellä pientilalla viljelyala n. kaksi hehtaaria, joka pääosin on tyrnin viljelyyn keskittynyt. Lämmin kiitos että olet tarinassa kanssamme jatkossakin.
Terveisin viljelijä Marek Peltomaa

www.vinkkilanluomutuote.fi
www.facebook.com/vinkkilanluomutuote

Lakka

Iso poimia ryhmittymä Pohjois-Suomesta kerää, pakkaa ja toimittaa lakan meille 1 kg rasioissa. Etiketistä on nähtävissä poimintaan ja pakkaamiseen liityvät tiedot.

Kanttarelli, suppilovahvero ja haaparousku

Kanttarellit, suppilovahverot ja haaparouskut saamme mansikan viljelijöidemme kautta, joiden poimijat keräävät myös sieniä Forssan ja Salon läheisistä metsistä. Kärkäisen Luomupuutarha järjestää poiminnan Forssan seudulla ja Rannikon Puutarha Salon seudulla. Sienet poimitaan aina edellisenä päivänä, jonka jälkeen ne perataan illan tai yön aikana ja toimitetaan aamusta kotiin kuljetettavaksi.

Kärkaisenpuutarha.fi

www.rannikonpuutarha.fi
www.karkaisenpuutarha.fi